Ad Litem Seminar

 

The Child Protection Courts of south texas, centex south, south central texas, and the hill country; the 452nd district court;

and Hill Country CASA

are pleased to announce THE

12th Annual hill country Ad Litem Seminar

february 24-25, 2022 via zoom videoconference

 

General information / Faqs for attendees

The Seminar is 12.5 continuing education hours, over 2 days on Zoom.

CLEs for Attorneys Reporting to State Bar – Attorneys will need to self-report their hours this year. We will provide the course number during the Seminar. If you missed it, email Amy Harding, HCCASA Volunteer Coordinator, amy@hccasa.org.

CEUs for Non-Attorneys – if you need a printable certificate of attendance for CEUs, contact Amy.

If you missed a session OR want to take the Seminar at-your-own-pace your registration will include access to the Seminar’s video showcase for 12 months following the Seminar, under password protection. When the video becomes available, you will receive an email from us with log-in information.

 

CONFERENCE schedule / MATERIALS

during the live event, a 15 minute break will be provided between each session, and 1 hour midday for lunch.

 

Thursday’s schedule (6.0 CLE, including 1.0 ethics cle):

8:30 AM – Community Based Care Update (Tara Rousett, MBA, LCPAA, LCCA; CEO, SJRC Texas and BELONG)  BELONG Presentation Slides

9:30 AM – 15 MINUTE BREAK

9:45 AM – Understanding Trauma and use of a Trauma-Informed Approach when Representing Clients who have been Abused or Neglected (The Honorable Darlene Byrne, Chief Justice, Texas Third Court of Appeals)                Judge Byrne Presentation Slides     Judge Byrne Handouts

11:00 AM – 15 MINUTE BREAK

11:15 AM – Minimum Standards Review (The Honorable Thomas Stuckey, Centex Child Protection Court South)          Judge Stuckey Presentation Slides

12:15 PM – 1 HOUR LUNCH BREAK

1:15 PM – Legislative Update (Dylan Moench JD, Director of Legal Representation, Texas Children’s Commission)        Moench Presentation Slides

2:30 PM – 15 MINUTE BREAK

2:45 PM – Kinship / Family Finding Panel Discussion (Region 8B CPS, CASA, and Providers)                          Support Groups-BELONG     PAT Program-BELONG     C.A.R.E. Program-BELONG     Fatherhood Initiative – BELONG

 

friday’s schedule (6.5 CLE, including 2.0 ethics cle):

8:30 AM – Navigating the Post-Secondary Education Pathway for Foster Youth (Drew Melton, ETV Specialist, BCFS Health and Human Services)                                                                                                                                         Melton Presentation Slides

9:30 AM – 15 MINUTE BREAK

9:45 AM – Reinstatement of Parental Rights Panel Discussion (Region 8B parties in a resolved suit)

11:15 AM – 15 MINUTE BREAK

11:30 AM – Case Law Update (Eric Tai JD, Managing Appellate Attorney, TDFPS)                                                          Tai Presentation Slides

12:30 PM – 1 HOUR LUNCH BREAK

1:30 PM – Cultural Competency and Disproportionality (Mosley Hobson MA, Disproportionality Manager, TDFPS)      Hobson Presentation Slides

2:30 PM – 15 MINUTE BREAK

2:45 PM – Ethical Representation in CPS Cases (The Honorable Melissa DeGerolami, Child Protection Court of South Central Texas and The Honorable Cheryll Mabray, Child Protection Court of the Hill Country)                                              Judges Degerolami and Mabray Presentation Slides

3:45 PM – 15 MINUTE BREAK

4:00 PM – The Effects of Methamphetamine Use on Higher Level Thinking Processes (Dr. Elizabeth Oehler, Emergency Room Physician, Peterson Regional Medical Center)                                                                                       Dr. Oehler Presentation Slides    Dr. Oehler Handouts